Thanatopraxie
Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van een lichaam, waardoor koelen van een overledene in vele gevallen niet meer nodig is. Echter zijn er verschillende factoren die bepalen of en hoe lang een behandeling geslaagd blijft. Denk hierbij aan de conditie en het gewicht van de overledene, medicijn gebruik, doodsoorzaak en het aantal dagen van de opbaring tot aan de uitvaart. Ook de omgeving waarin de overledene wordt opgebaard zal invloed kunnen hebben op de behandeling.
Bij een thanatopraxie behandeling wordt het bloed van de overledene vervangen door een andere vloeistof waardoor de overledene er vaak minder blauw uit komt te zien. Thanatopraxie geeft geen garantie voor een probleemloze opbaring. De praktijk heeft laten zien dat een lichaam na een behandeling - net als met koeling - achteruit gaat in conditie. Verwacht niet dat een lichaam 10 tot 15 dagen ongekoeld in een topconditie zal blijven. Een lichaam blijft onder gunstige omstandigheden 5 tot 6 dagen mooi, daarna zal de achteruitgang sneller zichtbaar worden. Vanzelfsprekend zijn hierop uitzonderingen. Vaak wordt er verteld dat een lichaam na de behandeling prettiger aanvoelt. Dit is echter niet altijd de waarheid. Een lichaamen kan na de behandeling extreem stijf worden, Dit wordt mede veroorzaakt door de hardheid van het water en door de reactie van het lichaam op de geinjecteerde vloeistof. Hierdoor voelt de huid na de behandeling soms strak en stijf aan. Ook het medicijngebruik zal het eindresultaat kunnen beinvloeden.
Sommige ondernemers gebruiken het woord 'lichte balseming' i.p.v. thanatopraxie. Zelf spreken we over een thanatopraxie behandeling of een balseming. Tussen thanatopraxie en een balseming zit een technisch en wettelijk verschil. Bij thanatopraxie versuft men de bacteriën, bij een balseming worden bacteriën in het lichaam gedood. Zoals we bij een narcose niet kunnen spreken over een lichte euthanasie, spreken we daarom bij een thanatopraxie ook niet over 'lichte balseming'.
Soms zal koeling i.c.m. thanatopraxie worden geadviseerd.
Voor baby's en kinderen is de behandeling complex en het is aanbevolen eerst met Special Death Care te overleggen.
Bij een waterlijk of opbaring in de foetus houding, zal Special Death Care altijd een thanatopraxie of buikpunctie (lichaamsdrainage) aanbevelen.
Obductie of donatie hoeft niet altijd een belemmering te zijn voor een thanatopraxie behandeling. De keuze om de thanatopraxie behandeling te laten starten hangt af van wat er geobduceerd of gedoneerd gaat worden. Indien er bij de obductie een schedellichting gaat plaats vinden, dan zal Special Death Care een negatief advies uitbrengen om de behandeling uit te voeren.
Patiënten die onlangs met Jodium of Thorium zijn behandeld, komen bij mij niet in aanmerking voor een thanatopraxie behandeling of balseming.
Een thanatopraxie behandeling of balseming is iets anders dan het insmeren van het lichaam met crème of zalf.
Neemt contact met ons op voordat u besluit over te gaan tot een thanatopraxie behandeling. Wij stellen de juiste vragen en kunnen telefonisch advies geven over het wel of niet laten uitvoeren van deze behandeling.
De door Special Death Care gebruikte vloeistoffen vormen geen belemmering voor het begraven op een natuurbegraafplaats.
Ook voor het balsemen - met internationale balsemverklaring - en/ of bodyseal van een stoffelijk overschot i.v.m. repatriëring naar het buitenland per vliegtuig kunt u bij ons terecht.
Thanatopraxie of balseming kunnen wij voor u uitvoeren in uw uitvaartcentrum of in onze hightech 'Special Death Care mobile'. Een behandeling kan normaal gesproken binnen 24 uur na de aanvraag plaats vinden. In uitzonderlijke situaties kan de behandeling ook thuis plaats vinden.
Vindt de behandeling plaats in een postcode gebied 7200 of hoger (exclusief waddeneilanden) dan geldt hiervoor een vast tarief. Bekijk de prijslijst voor de actuele prijzen.