Een buikpunctie is niet het zelfde als thanatopraxie. Bij thanatopraxie wordt het bloed vervangen door chemicaliën, bij een buikpunctie is hiervan geen sprake. Aangezien Special Death Care meer doet dan alleen de buik aanprikken, spreken wij zelf liever over een lichaamsdrainage.

Een lichaamsdrainage is een specialistische behandeling waarbij via een kleine incisie in de buik, vloeistoffen en gas uit de overledene worden gezogen. Vloeistoffen bevatten een voedingsbodem voor bacteriën. Bacteriën kunnen er voor zorgen dat een overledene vroegtijdig in ontbinding begint te raken. Na het afzuigen van deze vloeistoffen en gassen wordt er vloeisof geïnjecteerd in thorax en abdomen om de groei van deze bacteriën iets af te remmen.

Een onaangename geur, blauw aangezicht, lekkage uit neus en mond of een opgezette buik is vaak het eerst wat de nabestaanden zullen opmerken. Door onze jarenlange ervaring en anatomische kennis (in combinatie met de oorzaak van overlijden en het medicijngebruik) weten wij gericht te werk te gaan en de oorzaak van het probleem in de meeste gevallen weg te nemen.

Een lichaamsdrainage kan plaats vinden in een rouwcentrum, op het opbaar adres (huis adres) of in onze hightech 'Special Death Care mobile'. De overledene hoeft hiervoor niet uit de kist worden gehaald.

Indien uw bedrijf voldoet aan een keurmerk, dan zal er - bij keurmerk controle - voor buikpuncties een verklaring inzake deze behandeling kunnen worden gevraagd met een registratie en diploma nummer van de behandelaar. Een thanatopracteur is in het bezit van een diploma en registratie nummer, waardoor buikpuncties voor het keurmerk waarschijnlijk alleen mogen worden uitgevoerd door deze gediplomeerde groep. Special Death Care is in het bezit van een diploma en registratie nummer.

Indien de behandeling plaats gaat vinden in een postcode gebied 7200 of hoger (exclusief waddeneilanden), dan geldt hiervoor een vast tarief. Voor actuele prijzen verwijzen we u naar de prijslijst