Afgelopen week opnieuw een prima samenwerking met een huisarts en de GGD mogen ervaren. Tijdens een thanatopraxie behandeling kwamen er bij mij twijfels naar boven over een afgegeven natuurlijk overlijden. Door samen te overleggen en door samen te werken, heeft er een tweede schouw plaats gevonden en is van het natuurlijk overlijden een niet- natuurlijk overlijden gemaakt.

Het is een mega fijn gevoel, dat er mensen zijn die zich in zetten voor een overledene, die begrijpen dat door correct handelen een vaak nauwkeurigere doodsoorzaak kan worden vast gesteld. Zoals de huisarts heel mooi verwoorde: Een trein kunnen laten rijden is 1 ding, maar om hem op het juiste station te laten stoppen is vaak een grotere uitdaging.

Blijf scherp, tijdens de schouw, maar ook tijdens het verzorgen van een overledene. Waarschijnlijk is de persoon die de laatste verzorging uitvoert tevens de laatste persoon die kan signaleren wat het lichaam van de overledene ons probeert te vertellen.

Een klinische les van Special Death Care (€25,-) kan –ook voor artsen- handreikingen aangeven voor het herkennen van een natuurlijk of niet natuurlijk overlijden.

Samenwerking GGD