Thanatopraxie kunnen wij voor u uitvoeren in uw uitvaartcentrum of in onze hightech 'Special Death Care mobile'.  Een behandeling kan normaal gesproken binnen 24 uur na de aanvraag plaats vinden. In uitzonderlijke situaties kan de behandeling ook thuis plaats vinden.

Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van een lichaam, waardoor koelen van een overledene in vele gevallen niet meer nodig is. Echter zijn er verschillende factoren die bepalen of en hoe lang een behandeling geslaagd blijft. Denk hierbij aan de conditie en het gewicht van de overledene, het aantal dagen van de opbaring tot aan de uitvaart en de omgeving waarin de overledene wordt opgebaard. Sommige ondernemers gebruiken het woord 'lichte balseming' i.p.v. thanatopraxie. Zelf spreken we liever over een thanatopraxie behandeling of een balseming. Tussen deze beide behandelingen zit namelijk een groot technisch verschil. Om misverstanden te voorkomen spreken wij niet over 'lichte balseming'.

Soms zal koeling icm thanatopraxie worden geadviseerd.

Voor baby's en kinderen is de behandeling complex en het is aanbevolen eerst met Special Death Care te overleggen.

Bij een waterlijk of opbaring in de foetus houding, zal Special Death Care altijd een thanatopraxie of buikpunctie aanbevelen.

Obductie of donatie hoeft niet altijd een belemmering te zijn voor een thanatopraxie behandeling. De keuze om de thanatopraxie behandeling te laten starten hangt af van wat er geobduceerd of gedoneerd gaat worden. Indien er bij de obductie een schedellichting gaat plaats vinden, zal Special Death Care een negatief advies uitbrengen om de behandeling uit te voeren.

Bij een thanatopraxie behandeling wordt het bloed van een overledene vervangen door een andere vloeistof, waardoor de overledene er vaak minder blauw uit komt te zien. Thanatopraxie geeft geen garantie voor een probleemloze opbaring. Ook bij thanatopraxie zal een lichaam in conditie achteruit gaan. Neemt contact met ons op voordat u besluit over te gaan tot deze behandeling. Wij stellen de juiste vragen en kunnen telefonisch vaak advies geven over het wel of niet laten uitvoeren van deze behandeling.

De door Special Death Care gebruikte vloeistoffen vormen geen belemmering voor het begraven op een natuurbegraafplaats.

Ook voor het balsemen -met internationale balsemverklaring- en bodyseal van een stoffelijk overschot i.v.m. repatriƫring naar het buitenland per vliegtuig kunt u bij ons terecht.

Vindt de behandeling plaats in een postcode gebied 7200 of hoger (exclusief waddeneilanden) dan geldt hiervoor een vast tarief. Bekijk de prijslijst voor de actuele prijzen.