Print

1 - Waarom ben je niet altijd positief als we een aanvraag thanatopraxie bij je neer leggen?

Het klopt dat ik daar niet altijd positief over kan zijn. Nabestaanden en ondernemers lezen vaak alleen het positieve, ze vergeten voor het gemak de risico’s die er zijn. De verwachting is vaak veel te hoog. Wat me stoort aan thanatopraxie, is dat de uitvaartleider vaak de volledige verantwoordelijkheid legt bij de Thanatopracteur tijdens de opbaring. Ik ben echt van mening dat tijdens een opbaring, of dit nou gekoeld, of middels thanatopraxie gaat plaats vinden, de uitvaartonderneming mede verantwoordelijk is voor het stukje nazorg en kennis hoort te hebben van het product wat er is verkocht. De kennis van thanatopraxie ligt bij vele aanbieders ver beneden de maat.

2 - Hoe sta jij tegenover de Bio Sac 200?

Ik kan daar werkelijk geen mening over geven. Het is ook niet reëel om daar door mij een uitspraak over te doen. Daar waar ik kom zijn er problemen, ook bij mensen die gekoeld zijn opgebaard. Denk aan opgezwollen buiken, enorme lekkages, verminking, groene verkleuring of stank. Lichamen die versnelt in ontbinding zijn geraakt, zijn mijn grootste uitdaging. Alle mogelijke manieren van opbaren kunnen problemen geven. Gekoeld, na thanatopraxie en ook bij gebruik van de Bio sac 200, zal de natuur voor ons bepalen hoe het verdere verloop van de opbaring zal gaan.

3 – Ken jij die bacteriën dodende spray die ze gebruiken tijdens verzorgen van een overledene

Ja, maar werk er zelf niet mee. Hier en daar hoor ik er iets over, maar zie dat ook deze patiënten nog gewoon een groene verkleuring in het gelaat oplopen en net als andere patiënten in ontbinding raken. Ontbinding begint binnenuit het lichaam en verwacht niet dat in sprayen van een lichaam bij draagt aan een probleemloze opbaring. Het is goed om de mond en neus van de overledene te desinfecteren, maar dat kan ook met de alcohol waarmee je je handen desinfecteerd. Deze is over het algemeen aardig goedkoper en heeft een prima uitwerking. Je bereikt vaak meer door het gebit van de overledene goed te reinigen, dan het gezicht in te sprayen. De mond is een bron van bacteriën.

4 – Je bent nu een dikke 2 jaar zelfstandig, hoe kijk je terug op deze tijd?

Geweldig! Dit kan ik echt uitspreken met stralende ogen. In de afgelopen 2 jaar internationaal kunnen werken, mijn voorlichtingen worden goed bezocht en heb met mijn wagen inmiddels honderden families minder ongelukkig gemaakt. Het mooie is dat ondernemers, justitie en nabestaanden me zien als een neutraal bedrijf zonder belangen.

5 – Er zijn ondernemers die je niet inhuren vanwege je gele auto. Vind je dat erg?

Dat ligt eraan. Als de uitvaart ondernemer dat doet vanuit zijn eigen standpunt, dan vind ik dat niet altijd eerlijk tegenover de nabestaanden. Ga er van uit -dat waar ik kom- er problemen zijn ontstaan tijdens de opbaring. Indien de uitvaartondernemer weet dat ik hun probleem zou kunnen oplossen, maar de nabestaanden dan geen keuze geeft om van mijn expertise gebruik te maken -simpel omdat de ondernemer vindt dat mijn auto te geel of te groot is- dan doe je de nabestaanden te kort. Ga er van uit dat een uitvaartondernemer door de familie in de arm is genomen om mogelijkheden aan te reiken, ook als er complicaties tijdens de opbaring ontstaan. Indien de nabestaanden zelf kiezen om geen gebruik te maken van mijn diensten, dan accepteer ik dat onmiddellijk. Ze hebben dan in elk geval de mogelijkheid gehad om zelf deze keuze te maken.

 

Edwin Spieard