Print

Regelmatig krijg ik een overleden patiënt waarbij de pacemaker i.v.m. crematie (of bij het begraven op een natuurbegraafplaats) moet worden verwijderd. Soms verwijdert een arts, het ziekenhuis of een uitvaartondernemer deze pacemaker op verzoek van de nabestaanden.

Helaas blijkt maar al te vaak dat er na het verwijderen lekkage ontstaat uit de wond die is gemaakt om deze pacemaker te verwijderen. Een vervelende bijkomstigheid voor nabestaanden als tijdens opbaring de overledene begint te lekken.

Nieuw is de draadloze pacemaker. Een minuscuul kleine pacemaker, die in het hart is geplaatst. Sommige crematoria eisen dat ook deze kleine pacemaker (i.v.m. ontploffings-gevaar) uit de overledene wordt verwijderd, alvorens het lichaam wordt aangeboden bij het crematorium.

Om deze pacemaker te verwijderen, moet veelal een gedeelte van het borstbeen worden geopend, en zal via een incisie in het hart deze pacemaker worden verwijderd. Een ingreep die veel specialisatie vereist omdat hierbij ernstige bloedingen kunnen optreden.

Special Death Care heeft ervaring met het verwijderen van alle soorten pacemakers/ ICD's en medicijnpompen. Wij helpen u graag.

Verwijderen draadloze pacemaker