Print

Lijkkisten waarin een overledene in de foetus houding kan worden opgebaard lijkt een nieuwe trend te zijn. Waar velen niet bij stil staan, zijn de problemen die bij een opbaring kunnen ontstaan.

Bloed in een overledene stolt niet, maar zakt naar het laagste punt. Dit veroorzaakt de blauwe verkleuring (lijkvlekken).

De dame op de foto (die overigens nog gewoon leeft) zal een blauwe linkerhand gaan krijgen en haar rechter bovenarm zal blauw/paars gaan worden. Haar gezicht zal donker verkleuren aan de kant waarop ze ligt. In het meest ongunstigste geval zal haar gezicht zelfs opzwellen en zullen de lippen naar beneden gaan hangen. Lichaamssappen zouden via de mond en neus een uitweg willen zoeken.

Special Death Care kan deze verkleuring en het hangen van de lippen nagenoeg voorkomen door na het overlijden het bloed te vervangen door een andere vloeistof (thanatopraxie). Ook lekkage uit neus en mond wordt hiermee voorkomen. Koeling is in vele gevallen niet meer nodig, waardoor de overledene in elke willekeurige positie en plaats kan worden opgebaard.

Lijkvlekken foetushouding